BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE AİLENİN ÖNEMİ

BSM Malatya
2024-12-14 09:33:04
1174

Bağımlılıkla Mücadelede Ailede Başlar…

Güçlü aile ilişkilerinin her türlü tehlike ve bağımlılık riskinin önlenmesi için önemli olduğunu benimseyen anlayışla kurulan Malatya Bağımlılıkla Sivil Mücadele Derneği özellikle ebeveyn çocuk ilişkisi üzerinde durmaktadır.

Çünkü karşılıklı iletişimin, sevgi, değer üzerine kurulan bir aile anlayışı dış etmenlerin oluşturabileceği tehlikeleri önleyecektir.

İnsan yaratılış itibari ile değer ve anlaşılma ihtiyacı ile vardır dediğimizde bunun en önemli temini ailede karşılanır. Kabul edildiğini, dikkate alındığını ve görüşlerine önem verildiğini hissetmesi bu açıdan önemlidir.

Bu ihtiyaçlar özellikle ergenlik döneminde daha bir ön plana çıkmaktadır. Kendini kabullendirme ve kimlik oluşturma arayışı bu ihtiyacın temelini oluşturur. İşte bu ihtiyaçlar yerinde karşılanır ise olası tehlikelerin önüne geçilmiş olunur.

Özellikle bağımlılıkla mücadele için sağlıklı ilişkilerin sekteye uğraması ile ihtiyaç olan değer ve kabul edilme isteğini zaaf olarak görüp kullanan illegal kişiler ve gruplar tarafından karşılanır ve kendi tuzaklarına çekmek için kullanılır.

Zamanın daha bir önemli olduğu bu dönemde telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir. Artık uyuşturucunun pençesinde olan çocuk için ihtiyaç olan maddeyi temin etmekten başka seçenek kalmamıştır.

İşte bu kadar tehlikeli ve telafisi olmayan sorunlarla karşılaşmamak için aile çocuk ilişkisinin açık ve sağlıklı bir iletişim ile sürdürülmesi gerekir. Sağlıklı ve güçlü bir gelecek yine sağlıklı ve güçlü bir aile ile mümkündür. Bu anlayışın benimsenmesi ne uygulanması ebeveynlerin görevidir.

Benim Çocuğum Yapmaz Demeyin…

            Uyuşturucu kullanan bir çocuğun ailesi 5 yıl sonra polis yaptığı uyuşturucu operasyonu ile çocuğunun uyuşturucu kullandığını öğrendiği yetkililerden öğrenmiş bulunmaktayız.

Kimilerine göre Z kuşak, ya da yeni çocuklar ailelerinin kültürleri ile yetişmek yerine bilgisayar, cep telefonu, internet, sosyal medya, facebook, instagram kültürü ile beslendikleri için, bilgiye çok çabuk ulaşabilmekteler. 20 li yaşın altında olan çocuklar yokluk görmedikleri, bir tıkla tüm bilgilerin önlerine serildiği sanal ortamda yetiştikleri için eski nesile göre daha çabuk kanmakla beraber kandırılabilmekte; hayır diyememe iradeleri zayıf kalabilmektedir.

Bazı çocuklarda dini telkinlerin bir anlamı ve karşılığı bulunmamakla beraber; zaman zaman nasihatin, bu neslin çocuklarına ters teptiği gözlemlenmiştir.